Hvad er mægling?
Mægling er et pædagogisk værktøj, og den enkelte mægler er uddannet i metoden. Metoden har nogle grundlæggende principper;
- Konflikten er en udviklingsmulighed
- Frivillig konfliktløsningsmetode
- Parterne er eksperter på deres eget liv
- Konflikten er parternes ejendom
- Upartiskhed
- Fortrolighed
'At mægle er at støtte konfliktens parter til at finde deres egne løsninger på konflikten gennem dialog og forhandling, så tilliden mellem dem genoprettes. Mægleren optræder upartisk, respektfyldt og har tavshedspligt. Mægling er frivillig og fortrolig.' [Konflikt og Kontakt. Hammerich &Frydensberg s. 151]
En mægling er et møde mellem to eller flere personer i konflikt, og en upartisk mødeleder; mægleren. Mægleren hjælper parterne med at finde fælles grund og veje ud af konflikten.
Når man befinder sig midt i en konflikt, har man ofte mistet tilliden til den eller dem, man er på kant med. Måske har man næsten mistet troen på, at der kan findes en løsning på konflikten. I sådanne situationer kan mægling være en mulighed for at mødes.
I mæglingen søger man via dialog at nå ind til kernen i konflikten, således at parterne kommer til at forstå hinandens bevæggrunde og få øje på deres egen andel. Mægleren dømmer ikke rigtigt eller forkert i konflikten og træffer ingen afgørelser, men hjælper parterne med selv at finde løsningerne.
Hvilke mægler opgaver laver vi?
Arbejdsopgaverne er primært fokuseret på ungemægling, og konflikthåndteringskurser på 5. årgang.
Herudover også gademæglinger, håndtering af uenigheder, mæglinger mellem børn/ unge/ forældre, familie mæglinger, stormøder m.m.
Det er din lokale ungemægler der underviser i konflikthåndteringskurser, og i samarbejde med ledelsen og lærerteamet håndterer uenigheder blandt eleverne på skolen. Reelle mæglinger afholdes af en upartisk ungemægler enten fra en anden skole eller fra Basen/SSP.
Alle mæglere i Hillerød Kommune er uddannede som ungemæglere hos Center for Konfliktløsning. Mæglerne mødes 4 gange årligt i vores kommunale mæglernetværk, hvor der er fælles faglig sparring, kurser og kompetenceudvikling.